Svensk massage – Den klassiska massagetekniken och varför du borde testa den!

Svensk massage är den mest använda massagemetoden i västvärlden och ingår i många olika behandlingar. Det involverar användning av händer, underarmar eller armbågar för att manipulera de ytliga lagren av musklerna för att förbättra mental och fysisk hälsa. Svensk massage bygger på de västerländska begreppen anatomi och fysiologi till skillnad från energiarbete på traditionell kinesisk medicin. Det är en icke-invasiv, mild form av massage som främjar avslappning i spända muskler, lindrar smärta och spänningar, förbättrar cirkulationen, stärker immunförsvaret och balanserar kroppen.

Historien om svensk massage går tillbaka till 1812 då den utvecklades av Per Henrik Ling. Ling var en elev till Dr Johann Georg Mezger, som är krediterad för att utveckla den moderna tekniken för klassisk svensk massage. Svensk massage kallas ibland klassisk massage eftersom det var en av de första massagebehandlingarna som utvecklades och den har varit relativt oförändrad sedan dess.

Namnet swedish massage används egentligen bara i engelsk- och nederländsktalande länder samt i Ungern. På andra håll kallas stilen för ”klassisk massage” och är en form som verkligen tagit en plats i massagens historia. 

Svensk massage

Fördelarna med klassisk svensk massage

Avslappning, stressavlastning, förbättrad cirkulation och lindring av spänningshuvudvärk är några av fördelarna med denna typ av massage. Svensk massage är också känd för att hjälpa till att lindra symtom i samband med kroniska sjukdomar, skador, depression och muskelspänningar.

Massageformen är en relativt mild form av massage och passar därför för personer som söker avkoppling eller lindring av mild till måttlig stress och spänningar. Den kan användas till såväl ytlig som djupverkande behandling 

Det är viktigt att notera att denna typ av massage inte bör användas i stället för medicinsk vård eller rådgivning. Om du är gravid, har ett medicinskt tillstånd eller tar mediciner bör du rådfråga din läkare innan du bokar.

Hur svensk massage utförs

Svensk massage utförs vanligtvis med klienten liggande på ett massagebord. Vanligtvis tar man av sig kläderna på det område som ska masseras, men det går även att massera utanpå kläderna. Terapeuten börjar i ett inledande samtal med att fråga om din hälsohistoria och eventuella specifika områden som oroar dig. När terapeuten har fastställt om svensk massage är lämplig för dig börjar han eller hon med lätta strykningar för att värma upp dina spända muskler. Detta hjälper till att förbereda din kropp för det djupare trycket i huvudmassagen.

Terapeuten kommer sedan att använda en mängd olika strykningar och olika trycktekniker.
De fem grundläggande strykningarna är;

  • effleurage (glidning)
  • petrissage (knådning)
  • tapotement (rytmisk knackning)
  • friktion (tvärs över fibrerna eller med fibrerna)
  • vibration/skakning (snabbt skaka eller vibrera specifika muskler)

Dessa strykningar kan kombineras på olika sätt för att uppnå olika resultat. Terapeuten anpassar trycket, hastigheten och rörelserna efter dina individuella behov. Vid svensk massage används i allmänhet mjukare rörelser på de benigare och känsligare delarna av kroppen, t.ex. nacken.

Vad du kan förvänta dig under en svensk massage

En typisk session varar i 45 till 90 minuter. Klienten förblir påklädd förutom området som masseras. 

Certifierade massörer utses av Branschrådet Svensk Massage och genomgår en lång utbildning innehållande etiska regler som avslutas med såväl teoretiska och tre praktiska prov.

Det finns även några dagars intensivutbildning för att lära sig grunderna. Det finns flera olika skolor som lär ut klassiska metoder 

Efter en svensk massage

De flesta känner sig avslappnade och rentav föryngrade efter en härlig helkroppsmassage. Det är inte ovanligt att du känner dig sömnig. Du bör undvika att äta en stor måltid eller dricka alkohol före eller omedelbart efter din massage, däremot är det bra att dricka vatten efter din massage.

Vissa fördelar av svensk massage är omedelbara, medan andra kan ta längre tid att utvecklas. Första gången du masseras märker du en avslappnande effekt främst i musklerna och kroppens mjukdelsvävnader. Men med regelbunden massage kommer du märka att du får bästa resultat när du gör det i förebyggande syfte och/eller friskvårdande syfte.  Det finns många studier som påvisar den positiva medicinska effekten av massage och medicinsk massageterapi 

Svensk massage är en typ som passar de allra flesta personer. Den är ett utmärkt sätt att slappna av, avstressa och förbättra din allmänna hälsa och ditt välbefinnande. Om du har några frågor om huruvida denna typ av massage är rätt för dig, kontakta din läkare eller en kvalificerad massageterapeut.

Rulla till toppen